Hvad er trigeminusneuralgi?

Trigeminusneuralgi er en lidelse, der giver meget stærke smerter i ansigtet. Smerterne kommer som korte kraftige jag, der kan vare nogle sekunder eller et helt minut eller mere, og som gentages hver gang "trigger-punkterne" udløses. Smerterne er typisk lokaliseret til kinden, til gummen, til ganen og/eller til tungen, og sjældnere til øjenomgivelserne. Der er ofte yderst følsomme triggerpunkter, hvor selv beskeden berøring kan udløse smerteanfald. Når disse triggerpunkter er beliggende i mundregionen, kan tale, fødeindtagelse og tandbørstning være funktioner, som i videst muligt omfang undgås for ikke at få smerteanfald.

Ved såkaldt atypisk trigeminusneuralgi er der udover de nævnte anfald også en konstant brændende/knugende smertekomponent.

tl_files/hovedpinesagen/trigeminus-foto.jpg 

Navnet trigeminusneuralgi kommer af, at smerterne er relateret til trigeminusnerven, som er ansigtets følenerve. Nerven har fået sit navn fordi den deler sig i tre store grene, som går til henholdsvis øjenomgivelserne (1. gren), kinden (2. gren) og kæben (3. gren).

Der er ca. 200 nye tilfælde af trigeminusneuralgi i Danmark om året, typisk hos patienter over 50 år, men også yngre og helt unge rammes af lidelsen. Sygdommen er ikke arvelig.

Læs mere om trigeminus neuralgi og de medicinske og kirurgiske behandlingsmuligheder på vor hjemmeside: www.trigeminus.dk.

Læs mere om Trigeminus Foreningen her